Ledare 2 2015 – Jag förstår faktiskt inte

av Marie den 17 juni, 2015

NU HAR DET GÅTT ett par månader sedan vi tog beslut på årsmötet om att påbörja processen med att lägga ner Svenska Tandsköterskeförbundet. Jag kan konstatera att beslutet i alla fall uppmärksammats av tandläkarna och tandteknikerna. Men vart tog alla reaktioner från tandsköterskorna vägen?

Här nedan kommer några exempel på varför VI måste finnas kvar.

• Jag blev kontaktad av en privattandläkare som – med all respekt för tandvårdsbiträden – undrade om man kan kalla sig tandsköterska efter två år som assistent eller biträde utan formell utbildning. Vilket svar tror ni hon fick av facket och vilket svar tror ni hon fick av mig? Jo, facket hade svarat att efter två år i arbete på kliniken går det utmärkt att kalla sig tandsköterska, trots att utbildning saknas. Jag hade inte samma syn på saken…

• Nyligen ringde Myndigheten för yrkeshögskolan och frågade mig, som talesperson för ALLA tandsköterskor i landet, om vi kan tänka oss lägga in tre nya ämnen i vår utbildning. Detta för att det ska finnas en karriärväg för tandsköterskor, samt att vår utbildning ska matcha övriga Europa. Utan EU-anpassning kan utbildningen inte fortsättningsvis finnas kvar under Myndigheten för yrkeshögskolan. Vad tror ni jag svarade? Vad är alternati-vet? Ja, alternativet kan faktiskt bli verklighet om Svenska Tandsköterskeförbundet tvingas lägga ned. Då kan vem som helst utbilda vem som helst, till någon som kan kalla sig tandsköterska och dessutom dumpa våra fantastiska löner (ja, nu är jag ironisk) ännu mer. Och plötsligt är vi tillbaka på 1940-1950-talet.

• Om inte vi fortsätter att driva yrkesförbundet så finns det faktiskt ingen som kommer att driva just dessa frågor, specifikt för just tandsköterskan. Facken måste ha till huvuduppgift att se till att lagar och löner följs enligt kollektivavtal, men de yrkesrelaterade frågorna och utbildningsfrågorna driver VI och ingen annan.

JAG ÄR OCH BLIR väldigt stolt när jag hör från tandläkarna hur viktig DU som tandsköterska är. Därför bekymrar jag mig desto mer över ointresset som finns just nu för vårt gemensamma förbund, och den generella oviljan att vara med som medlem. Men det finns ljuspunkter i tillvaron. Alla är inte ointresserade! Vi har fått över 140 nya medlemmar sedan årsskiftet, och en stor del av dem efter att vi aviserat vår väg mot nedläggning. Några upprörda och vältaliga med-lemmar har lyft frågan i sociala medier, och lyckats skapa uppmärksamhet och debatt för förbundet. Deras enskilda aktioner har susannegenererat flera nya medlemmar på en gång. För detta är vi tacksamma! Men vi behöver bli fler, många fler, för att rädda vårt förbund. Man behöver inte vara aktiv i STF eller sin lokalförening. Men man måste stödja sitt yrkesförbund och på så sätt värna om de närmaste intressena för tandsköterskor. Det är vår plikt, inte bara mot oss själva utan också mot varandra.

 

Susanne Nordberg
Ordförande
svenska tandsköterskeförbundet

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: