Ledare 1 2016 – Vart är vi på väg?

av admin den 26 november, 2016

ag vill börja med att tacka alla deltagare vid årets konvent. Det var fantastiskt att ha er där, och alla underbara föreläsare och utställare. Alla levererade, inte minst mina medsystrar i styrelsen. Det kallar jag teamwork! Det ligger mycket arbete bakom konventet: från att locka deltagare, hitta rätt föreläsare, lokal och meny, till de små detaljerna som bemannad garderob mer mera. Ja, ni som haft en stor fest kan säkert känna igen er.
Jag blir varm i hjärtat när vi får positiva reaktioner direkt på plats, då märks behovet av vårt konvent och att detta är verkligt rätt. Tillsammans är vi starka och vi kan.

Nu är vi tillbaka i verkligheten igen. Vi kommer att ha årsmöte den 20 mars, där alla föreningar och sektioner representeras. Vi kallar det representantskapet sedan 72 år tillbaka. Där går vi igenom föregående och kommande års verksamhet. Ibland kommer det in motioner från sektioner eller föreningar, och ibland lämnar styrelsen in propositioner.

Detta år är speciellt. Styrelsen kommer att lämna en proposition där vi föreslår nedläggning av Svenska Tandsköterskeförbundet. Vad betyder då detta? Inte att vi stänger dörren och säger tack och hej. Nej, propositionen måste tas på två påföljande årsmöten, vilket innebär att den kommer upp i år och sedan igen nästa år innan förbundet kan läggas ner.
Varför gör vi detta? Den nuvarande styrelsen har suttit i fyra år. Vi har vänt och vridit på alla stenar men kan ändå inte få den vikande medlemstrenden att vända. Vi är ytterst tacksamma för alla medlemmar vi har, men det är inte ens en tredjedel av Sveriges alla tandsköterskor.

Vad händer om inte STF finns? Egentligen räcker det med att säga att STF är det enda språkröret för ALLA tandsköterskor, oavsett om man arbetar inom offentlig eller privat tandvård. Vi ser till att det finns en nationell utbildning och är med och diskuterar tandvårdsfrågor när branschen möts. Vid dessa möten är facken tyvärr inte med utan det är BARA vi i STF som finns där, vilket kommer att visa sig om STF inte finns kvar. Vem ska då tala för oss? I första hand tror jag tandläkarna kommer att bestämma hur vår arbetssituation ska se ut. De är ju våra arbetsgivare och bestämmer om man ska anställa en utbildad tandsköterska eller om det räcker med en outbildad, med dumpad lön. Resten kan ni nog räkna ut själva.

STF har precis säkerställt att det finns en nationell utbildningsplan som alla utbildningsplatser måste följa. Det genererar hög status och samma grundkunskaper hos alla. Vårt nästa uppdrag är att kräva av myndigheterna att de säkerställer att endast utbildad personal anställs, för att patientsäkerhetens skull.

susanneSå, vart är vi på väg? Tycker du att detta är viktigt? Gå med i Svenska Tandsköterskeförbundet och gör din röst hörd NU!

Susanne Nordberg
Ordförande
svenska tandsköterskeförbundet

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: