Ledare 5 – Låt arbetsgivaren betala medlemskapet

av admin den 27 december, 2013

Vem betalar för att du ska vara ansluten till Svenska Tandsköterskeförbundet?

Jag tycker inte att frågan borde behöva ställas, egentligen. Det borde nämligen vara en självklarhet att arbetsgivaren betalar tandsköterskans medlemskap i yrkesförbundet.

Ett medlemskap i STF ska givetvis i första hand gynna  tandsköterskan. Men även tandläkaren och kliniken i allmänhet, samt arbetsgivaren i synnerhet, gagnas av att varje tandsköterska blir ansluten. Att kliniken har välutbildad och kompetent personal gynnar dessutom också i slutändan patienterna.

Tänk, vad bra det skulle vara för arbetsgivaren att veta att tandsköterskan får gå utbildningar till reducerat pris!

Då kan denne känna sig trygg med att tandsköterskan kompetensutvecklas och att kurser och utbildningar är kvalitetssäkrade. Samtidigt bidrar det till att tandläkaren och tandsköterskan båda kan känna sig säkra på vad arbetsgivaren står för. Representeras arbetsgivaren, vilket inte är helt ovanligt, av en tandläkare på kliniken får givetvis detta ännu större genomslag med ett visat förtroende från tandläkaren till sin eller sina tandsköterskor.

Att arbetsgivaren anställer kompetent personal gynnar alltså i slutändan alla parter. Det visar också att arbetsgivaren väljer att anställa en tandsköterska som har en reell utbildning framför en outbildad tandsköterska.

Jag lyfter på hatten för alla de arbetsgivare som går i bräschen, som visar hur viktiga tandsköterskorna är och också tycker att det är viktigt att man stödjer sitt yrkesförbund.

Med detta vill jag säga: Om du inte redan har en arbetsgivare som stöttar dig på detta sätt, ta en diskussion inför Svenska Tandsköterskeförbundets yrkeskonferens den 6–7 februari 2014. Med medlemskapet betalt blir konferensens pris kraftigt reducerat.

Konferensen erbjuder ett ypperligt tillfälle till vidareutbildning, och ingen arbetsgivare bör missa att skicka sin tandsköterska. Faktiskt tror jag inte att bättre fortbildning kan erbjudas, till lika lågt pris.

susanneFör tandsköterskan blir det också ett tillfälle att planera inköp, nätverka och utbyta erfarenheter. Dessutom får man en hel del roligt på köpet! Att få tillbaka en piggare och gladare tandsköterska kan väl ingen arbetsgivare tacka nej till?

Susanne Nordberg
Ordförande

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: