Ledare 7 – Var är mina kollegor ute i landet?

av admin den 16 juni, 2014

Vad skulle få dig som tandsköterska att rekommendera en kollega att gå med, eller att själv gå med i Svenska Tandsköterskeförbundet om du inte redan är medlem?

Jag har nu varit ordförande i STF i cirka tre och ett halvt år och kan inte sluta fundera på vad som skulle locka fler av mina kollegor att prioritera sitt yrkesförbund. Svenska Tandsköterskeförbundet har funnits i 71 år och tyvärr har jag konstaterat att många tandsköterskor undrar fortfarande vilka vi är! Visst är det märkligt? Min ambition när jag tillträdde som ordförande var att synliggöra och marknadsföra STF, att få fler tandsköterskor att tycka att det är viktigt att prioritera sitt yrkesförbund och inte minst att hålla ihop som yrkesgrupp!

Det är intressant att konstatera att många i vår bransch tycker att tandsköterskorna är ytterst viktiga, en essentiell del i teamet. Tandsköterskornas deltagande i olika forum och arbetsgrupper där tandvård diskuteras efterfrågas ständigt. Men min känsla är att tandsköterskan själv inte förstår hur eftertraktad och efterfrågad hon och hennes åsikter är. Varför? Vi prioriterar bort vårt yrkesförbund och våra kollegor vilket för mig är som att säga att man inte bryr sig om ifall tandsköterskorna har en bra utbildning, är delaktiga och kan påverka. Vad beror det på? Är det en könsfråga, att många kvinnor är ovana att ta plats? Har det att göra med att vi valt ett omvårdande yrke, och är vana att tänka på andra mer än oss själva? Varför prioriterar vi inte oss själva? Jag menar att vi måste bli bättre på det!

Vi i styrelsen arbetar intensivt för att synliggöra STF som yrkesförbund. Vi vill få alla tandsköterskor att känna sig viktiga och vara stolta över sitt yrke. När vi träffar kollegor på den årliga yrkeskonferensen, och vid olika utställningar och mässor, märker vi att många är stolta och engagerade. Ändå saknas många i vårt förbund. Rimligtvis  kan det inte bara vara våra aktiva medlemmar som  tycker att de frågor vi driver är viktiga. Omkring 10 500 stycken tandsköterskor till finns där ute! Hur når vi ut till dem? Hur tänker de? Har du några idéer om detta så är du varmt välkommen att höra av dig till oss i styrelsen.

Just nu reviderar Svenska Tandsköterskeförbundet den nationella utbildningsplanen för tandsköterskor. Om fyra år är det dags igen. Då måste vi se till att ha krafter för att fortsätta driva den viktiga utbildningsfrågan, år efter år, även för våra kommande framtida kollegor. För om inte STF gör det, vem ska då föra vår talan? Detta kan vi bara spekulera i, och jag tror inte att det skulle gynna oss särskilt positivt att överlåta åt någon annan yrkesgrupp eller branschföreträdare att tänka på just tandsköterskorna. Detta är vår utmaning och den är inte liten. Men vi måste lösa den och det tillsammans. Vi behöver fylla på vårt förbund med nya unga krafter, då många äldre medlemmar nu går i pension. Har du yngre kollegor?
susanne
Jag utmanar dig att prata med dem, att få dem att förstå varför också tandsköterskor behöver tänka på sig själva, och på sin kår. Få dem att inse att för att lyfta löner och status krävs någon som arbetar för dem, som värnar om utbildningsfrågor och efterutbildning, som enträget fortsätter att diskutera tandvårdens alla aspekter. STF behövs!

Susanne Nordberg
Ordförande
svenska tandsköterskeförbundet

 

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: