Den tickande sockerbomben

Den första . explosionen av karies kom på 1500-talet, när sockret började importeras till Europa. Den andra explosionen utbröt på 1800-talet, när vi lärde oss att utvinna socker ur betor.
– Den tredje explosionen kan lura runt hörnet, varnar övertandläkare Kjell Bjerrehorn, som oroas av att fluorskyddet börjat vackla.

Att socker är farligt för tänderna vet väl alla . Eller?

– Faktum är att det är en ganska modern kunskap, säger Kjell Bjerrehorn, som studerat historien och som medverkar i det brett upplagda Sockersymposiet under den Odontologiska riksstämman i Stockholm.

Han är orolig. Med fog. I mänsklighetens historia har vi haft två kända explosioner av kariesutbrott till följd av ohejdad sockerkonsumtion. Nu fruktar han att en tredje kan vara på väg.

WHO har identifierat socker som en gemensam riskfaktor för bl a karies, övervikt och diabetes. Med tanke på västvärldens levnadsvanor, där många stoppar i sig hinkvis med lösgodis, gigantiska flaskor med läsk och mängder av sockrade livsmedel, kan man undra varför explosionen inte redan inträffat.

– Förklaringen är ganska enkel. När det gäller karies är sockret en stark angreppsfaktor. Tandhälsan påverkas både av den totala mängden och hur ofta vi konsumerar socker, säger Kjell Bjerreholm. Men sedan 1950-talet har vi också utvecklat skyddsfaktorer.

Och den främsta av dem är fluorskyddet, som vi byggt upp i generationer genom tandsköljning och tandborstning.

Han är själv verksam inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting, ansvarig för barntandvård och beställare av fluorsköljningar vid skolor och förskolor i regionen.

– Fluorsköljningarna är inte obligatoriska längre. Tyvärr, kan jag tycka. Med tanke på våra levnadsvanor.

Faran som han ser är att man slutar använda fluor till följd av rykten om fluorets påstått negativa effekter, som spridits via sociala medier.

– Uppgifterna kom från en kinesisk utredning, citerades av ett universitet i USA och blev sedan ett viralt fenomen. Man påstår bl a att fluoret kan påverka intelligensen hos barn. Det saknar helt vetenskapligt stöd.

Andra ryktesspridningar går ut på att fluor kan orsaka cancer och andra sjukdomstillstånd.

– Det är tragiskt att dessa rykten får så stort genomslag. Det gör oss klart oroliga, säger Kjell Bjerrehorn.

Fluorsköljningarna i skolorna, fluortandkräm och andra fluorprodukter har enligt honom bidragit till att hindra en ny kariesepidemi.

– Utan det skyddet skulle läget vara helt annorlunda, med tanke på att vi konsumerar socker i en aldrig tidigare skådad omfattning. Vi har mycket att lära av det historiska sambandet mellan sockerkonsumtion och kariesutbrott.

 

Björn Hultman

 

Läs också om hur sockret kom till Sverige