Lisbeth bytte Sverige mot Spanien och Nordnorge

Då Lisbeth Svensson . gav sig iväg för att jobba i Spanien var hon 53 år. Åtta år senare vände flyttlasset norrut. Här, i Kirkenes vid kanten av Barents hav, är polcirkeln passerad sedan länge och ryska gränsen ett stenkast bort.

Året var 1972 . I Helsingborg gick 18-åriga Lisbeth Svensson och funderade på att bli förskolelärare, men utbildningen låg i Kalmar. En dag såg hon en annons där tandsköterskeelever söktes, där hon efter ett år skulle kunna söka vidare till Statens Tandsköterskeskola i Malmö. Då större delen av släkten fanns i Malmö tyckte föräldrarna det var lugnare att hon flyttade dit än till Kalmar.

– Redan under skoltiden började jag jobba för en parodontolog och hjälpte till med operationer. Det kom att forma mina närmaste 30 år som tandsköterska. Större delen av tiden jobbade jag inom parodontologi på specialistkliniker.

Redan i slutet av 70-talet hade Lisbeth sökt till tandhygienistutbildningen, men trivdes så bra som tandsköterska att det aldrig blev av. 2004 var det däremot dags.

– Jag tyckte jag hade stagnerat och ville vidare så jag läste tre år i Kristianstad. Skillnaden mellan de båda yrkena är framför allt ansvaret. Som tandhygienist är du mer ensam i din yrkesroll.

Utbildningens tredje år är en fördjupning i oral hälsa, något som rekommenderas för den som vill jobba utomlands. Det var precis vad Lisbeth ville. Drömmen hade funnits länge och nu passade det.

– Min dotter hade flyttat hemifrån och jag var skild. Det blev Spanien och Torrevieja. Jag jobbade som tandhygienist på två kliniker, en spansk/tysk och en svensk. Eftersom många som besökte framför allt den svenska kliniken åkte hem då och då blev klientelet relativt flexibelt.

Vad är skillnaden mellan tandvård i Spanien och Sverige?

– Tack var den förebyggande tandvården har vi väldigt bra tänder i Sverige. I Spanien kan du redan som 20-åring har dragit ut tre, fyra tänder. Många av tänderna hade gått att rädda, men det är billigare att dra ut dem och något skyddsnät finns inte. Jag blev förvånad och lite ledsen så under en tid var jag ute på barnavårdscentraler och pratade med spanska mammor om fluor, tandborstning och socker.

I Spanien är det inte ovanligt att tandsköterskor utbildas internt på kliniken och inte har någon formell skolutbildning, säger Lisbeth. Tandsköterskelönerna är också lägre än i Sverige.

– I Sverige är vi vana att arbeta delegerat. I Spanien får du som tandhygienist inte ha en egen klinik, du måste jobba med en tandläkare som står för röntgen och det odontologiska ansvaret.

Efter åtta år började Lisbeth längta efter familj, vänner och årstidernas skiftningar. Hon började åter jobba i Sverige, men spetsade öronen då någon sa ”varför arbetar du inte i Norge”?

– Jag såg en annons om jobb i Kirkenes och sökte. Dagen efter ringde de. ”När kan du komma”? Så långt norrut är det svårt att rekrytera personal och framför allt få dem att stanna, så motsvarande svenska förhållanden är lönen det dubbla för en tandhygienist och cirka 15 procent över för en tandsköterska. På köpet får du uppleva riktig vinter, norrsken, midnattssol och en fantastisk natur. När jag kom hit upp första gången var det -31 grader. Jag undrade vart jag kommit.

Från att ha jobbat året runt på Daldorff Tandhelseklinik har hon nu begränsat arbetet till tre månader på våren och tre på hösten. Hon jobbar intensivt i perioder men får anpassa sig till de kommunikationer som finns, många klienter längs kusterna kommer resande med färjan Hurtigruten och måste passa båttiderna för att komma hem igen. En snöstorm ställer också till det i en trakt där snön börjar falla i början av oktober. Ibland kommer ryssar för behandlingar. Här är gränsen ett stenkast bort, och regionens invånare behöver inga visum.

– Det finns ett stort behov, Finnmark är Norges mest glest befolkade fylke och folk kommer ofta resande 30-40 mil. Kirkenes är väl försett vad gäller tandvård, med tre privata kliniker och en folktandvård. Mina klienter är väldigt tacksamma. Jag känner ofta att jag verkligen gör skillnad, säger Lisbeth.

– Kliniken jobbar så delegerat som möjligt.

Tandläkare Roger Daldorff säger att han lärt sig mycket om periodontit av Lisbeth.

– Genom att jobba tätt med Lisbeth har jag lärt mig väldigt mycket av det hon fått med sig under sina år. Det har gjort att vi blivit väldigt bra på det området.

Marie Skoglund

 

Lisbeth Svensson

Ålder: blir 64 i december
Jobbar i: Kirkenes
Därför jobbar jag utomlands: spännande möten, bättre betalt.
Brinner för i yrket: att kunna påverka och se resultat, att människor får en bättre munhälsa
Senast läst: ”En mot hundra” av Jay Dobyns, spännande.

Tips för dig som vill Jobba utomlands

– Ha några år bakom dig i yrket så att du känner dig säker i din yrkesroll
– Var öppen och flexibel, du känner dig ibland ensam med problem som uppstår.
Det uppvägs av att du blir starkare då du löst dem och du får härliga upplevelser och möten.