Helga Pernsteiner, . idag 63 år, var medlem i STF och jobbade som tandsköterska på en privatklinik i Jönköping. För fyra år sedan slutade hon. Eller rättare sagt: tvingades sluta, till följd av mobbing. – Jag blev dödssjuk av det som hände, säger hon.
Mobbingen började på allvar när en av de två tandläkarna på privatkliniken pensionerades. Det följande året blev en mardröm för Helga.
– Tandläkaren som gick i pension hade de andra respekt för, men när han försvann rasade allting.
Den som ledde mobbingen var, enligt Helga, en arbetskamrat. En annan tandsköterska.
– Hon brukade alltid hålla på att prata skit bakom ryggen på mig.
När en ny, kvinnlig tandläkare började på kliniken blev det värre.
– Min kollega ville vara hos den nya tandläkaren hela tiden. När det var meningen att jag skulle vara där började hon trakassera mig.
– Hon började gömma saker. Hon gjorde arbetsplatsen till ett helvete.
När Helga och den tandläkare hon normalt jobbade med skulle gå och fika fanns inget kaffe påsatt och stolarna var belamrade med varukartonger.
– Sedan blev det mer och mer. De slutade heja, både på mig och min tandläkare. De pratade inte med oss. Jag kände mig fruktansvärt utfryst och mådde så dåligt.
– Det gick så långt att jag stod där nere på morgnarna, när arbetsdagen skulle börja, och bara grät.
Mobbingen, eller den kränkande särbehandlingen som den juridiska termen lyder, fick i Helgas fall även rent fysiska konsekvenser:
– Jag fick artros i knäna, det eskalerade på bara några månader. En process som, enligt läkarna, normalt sett skulle ta tio år. Ingen fattade hur det kunde gå så snabbt.
– Men läkarna förklarade för mig att det sätter sig någonstans i kroppen när man mår så dåligt.
Helga säger att hon kände sig dödssjuk. Till slut sökte hon hjälp. Och fann den i sitt fackförbund, Unionen.
– Ombudsmannen Ted Pellikaan är en fantastisk människa. Han har verkligen stöttat mig, säger hon.
Så här i efterhand tycker Helga att hon väntade väl länge med att söka hjälp.
– Jag trodde ju hela tiden att de skulle sluta och att det skulle bli bra. Man fattar ju inte att människor kan vara så djävulska.
Ted Pellikaan har lagt ner mycket tid på Helgas ärende.
– Det blir lätt så. Man engagerar sig när man möter en person som har blivit illa behandlad och som behövde hjälp att koordinera hjälpen från alla berörda instanser, säger han.
– Helgas fall var ett av de mer graverande exempel på mobbing som jag sett.
Ted såg till att få en ekonomisk uppgörelse med arbetsgivaren. Arbetsskadan anmäldes till Försäkringskassan, man ansökte om livränta och vände sig till AFA för kompletterande ersättning.
Vägen till upprättelse var kantad av tuffa förhandlingar.
Helga riskerade att stå utan försörjning när Försäkringskassan kommunicerade att hennes sjukskrivning sannolikt inte skulle förlängas.
– Valet att gå tillbaka till jobbet och möta sina mobbare i väntan på Arbetsdomstolen fanns inte på kartan. Hon blev tvungen att ta en ekonomisk uppgörelse för att överleva, men samtidigt skriva bort sin möjlighet till rättslig uppgörelse.
Ted Pellikaan konstaterar också att de skadeståndsbelopp som betalas ut av AD i mobbingärenden, i internationell jämförelse, är mycket låga.
– Det är småsummor, några tiotusen kronor. Då blir alla inblandade förlorare. Det är en annan sak i t ex USA, där det kan handla om mångmiljonbelopp.
Han efterlyser bättre verktyg i mobbingärenden.
– Det är för lätt för företag att komma undan. I Norge ligger man längre fram, har bättre redskap och en smidigare process. Vi har en del att lära av dem.
Ted har jobbat i 10 år som ombudsman och har en bestämd känsla av att kränkande särbehandling blir allt vanligare.
– Ur mitt perspektiv har mobbingen ökat. Här i Småland har jag utlöst sex ärenden bara under det senaste året. Så många har jag aldrig tidigare haft.
– Till det kommer alla som inte går vidare. Jag har ofta samtal med människor som känner sig utfrysta, som inte trivs med chefen, etc. De flesta vill bara ha råd.
Björn Hultman
FOTNOT: Helga Pernsteiners fall är ett av flera som tas upp i en ny utbildningsfilm kring mobbing, speciellt utformad för företag, organisationer och skolor. För mer information: www.obergs-bildrep.se