Hoppa till innehåll

Tjejerna som sadlade om till tandsköterskor

  • 5 min läsning
Märtha Boiertz, Edyta Leska och Michelle Mulligan – tre tjejer som sadlade om till tandsköterskor och fick jobb direkt. Foto: Niklas Maupoix

Fråga: vad har en . företagsekonom, en språklärare och en musikalartist gemensamt? Svar: alla tre är nyutbildade tandsköterskor. Möt Michelle från USA, Edyta från Polen och Märtha från Tranås.

Behovet av tandsköterskor är, som alla vet, enormt. Utbildningen går på högvarv och skolorna försöker locka till sig elever med olika bakgrunder, i olika åldrar.

Märtha Boiertz, Edyta Leska och Michelle Mulligan är tre bra exempel på det. I juni utexaminerades de, tillsammans med 25 studiekamrater från Odontologen i Göteborg. Alla fick jobb direkt.

– Jag blev faktiskt anställd på folktandvården redan i vintras, efter praktiken. Så sista terminen har jag jobbat och studerat om vartannat, berättar Edyta.


Hon kommer från Polen,
där hon utbildade sig till och jobbade som språklärare med engelska som huvudämne. 2008 reste hon till Sverige som aupair. Och blev kvar.

– Så småningom fick jag jobb som pedagog på en tvåspråkig förskola i Göteborg och jobbade kvar där tills företaget som drev den lades ned 2015. Då började jag se mig om efter ett nytt jobb, berättar hon.

På förskolan hade Edyta träffat och blivit arbetskamrat med Michelle Mulligan från USA. Även hon kom till Sverige 2008.

– Min man hade fått jobb här och från början skulle vi bo här i ett år. Men det blev ett år till och ett till och…så blev vi kvar. Jag gillar verkligen den svenska livsstilen, säger hon.

I USA arbetade Michelle som företagsekonom. Här i Sverige blev det alltså först jobb på en förskola. Sedan kände hon att det var dags för en förändring.

– Edyta och jag började se oss om efter yrken där det behövdes folk. Vi upptäckte de stora behoven inom vårdsektorn. En utbildning på tre terminer till tandsköterska passade oss båda perfekt…

Deras kurskamrat Märtha Boiertz, från Tranås i Småland, har en helt annan bakgrund. Hon är utbildad i sång och dans och har jobbat som musikalartist i flera år, senast i uppsättningen av ”Familjen Addams”.

– Dessemellan har jag bl a jobbat på Cabaret Lorensberg, där jag både serverat och uppträtt på scen, berättar hon.


Livet som artist
var stundtals välbetalt, men framförallt väldigt osäkert.

– Redan när ett engagemang startat var det läge att leta ett nytt jobb.

Märtha, som planerade bilda familj, ville ha en tryggare tillvaro.

– Jag bläddrade i YH-katalogen och sökte en utbildning som inte var för lång, men som ledde fram till ett yrke och en fast inkomst.

– När jag såg utbildningen till tandsköterska slog det mig plötsligt: varför har jag aldrig tänkt på det här? Jag kände direkt att det skulle passa mig.


Edyta, Michelle och Märtha
började utbildningen på Odontologen vårterminen 2016 och alla är supernöjda med studietiden:

– Man får jättemycket utbildning av hög kvalitet på den här korta tiden. Vi har haft så många bra föreläsare – tandläkare, professorer m fl – och har fått auskulterat på olika specialistkliniker, säger Edyta.

Studieplanen imponerar: anatomi, ortodontit, kariologi, anestesi, pedodonti, protetik, parodontologi, endodonti…allt möjligt ska läsas in.

– När vi varit ute och praktiserat på kliniker och berättat om allt vi lär oss har vi ofta mött reaktioner typ: ”Ska ni bli tandläkare, eller?”

Men ju mer vi kan som tandsköterskor, desto mer kan vi bidra till tandvårdsteamet. Då vet man varför man gör saker – och varför man inte ska göra andra saker. Arbetet blir mer kvalitetssäkert.


Tandsköterskeutbildningen
handlar förstås särskilt mycket om hygienfrågor.

– Där ska vi ha bättre koll än tandläkarna, t ex när det gäller sterilen. Och när det gäller smittskydd.

De har alla stora förhoppningar på yrket och känner sig redo att börja jobba.

– Jag trivs med jobbet, framförallt med att ingå i ett team, säger Michelle.

– Tandsköterskan har också mycket större ansvar här i Sverige än t ex i USA.

Hon tänker bl a på det ökade antalet självständiga arbetsuppgifter med profylax, röntgen, anestesi och att lägga bedövning.

– Vi har ju även egna patienter. Och så ska vi kunna skola in små barn och på så sätt förebygga tandvårdsrädsla.


De har alla
jobbat med människor i sina tidigare yrken och ser fram emot att få göra det igen, fast på ett nytt sätt.

Det enda som skaver är lönen. Märtha är kritisk:

– Ingångslönen för en tandsköterska i vår region är idag 20 000 kr/mån. Hur ska man klara sig på det om du t ex är ensamstående med barn?

Hon menar att man som ny i yrket har svårt att komma någon vart i löneförhandlingarna på folktandvårdens HR-avdelning.

– Man ställs mot erfarna, duktiga sköterskor med redan på tok för låga löner. Med det argumentet hålls löneutvecklingen tillbaka. Varken dagens brist på just oss tandsköterskor eller vår kompetens märks i lönekuvertet.


Edyta och Michelle
håller med om att lönen är i lägsta laget:

– Det finns absolut plats för utveckling när det gäller löner. Men vi är positiva och hoppfulla att det går åt rätt håll.

Alla tre vill kämpa för att tandsköterskans status höjs. Att gå med i STF var självklart för dem.

– Jag tycker alla tandsköterskor borde vara med i STF, som ju är vårt eget yrkesförbund. Då skulle vi kunna påverka på ett helt annat sätt, säger Märtha.

Det verkligt positiva är att alla i årets avgångsklass fick anställning direkt.

För Märtha känns det extra tryggt – även om hon inte jobbar just nu. Hennes familjeplaner förverkligades nämligen och nu är hon mammaledig sedan hon födde sitt första barn, en son, i juli.

 

Fakta

Märtha Boiertz, 34
F d musikalartist. Nu anställd på Folktandvården Lundby, Göteborg
Edyta Leska, 36
F d språklärare. Nu anställd på Folktandvården Pedagogen Park, Mölndal
Michelle Mulligan, 51
F d företagsekonom. Nu anställd på Folktandvården Majorna, Göteborg

 

Björn Hultman
 
 

Dela artikeln