Hoppa till innehåll

Lena brinner för gemenskap och sammanhållning

  • 4 min läsning
Lena Jonsson har suttit med i Tandsköterskeförbundets styrelse och är sedan 23 år ordförande i Kronobergs läns lokala tandsköterskeförening. Hon föreläser regelbundet för blivande tandsköterskor.

Lena Jonsson har varit tandsköterska . i 35 år och nästan lika länge har hon varit engagerad i Tandsköterskeföreningen i Kronobergs län. – Det är så roligt och känns så rätt. Förbundet är ju vårt sätt att hålla ihop, säger Lena.

Under sina många år som tandsköterska har Lena Jonsson haft flera förtroendeuppdrag och suttit med i Tandsköterskeförbundets styrelse. Hon föreläser regelbundet för blivande tandsköterskor och berättar vilket roligt jobb som väntar dem. Sedan 23 år är hon ordförande i Kronobergs läns lokala tandsköterskeförening. Här berättar hon hur det hela började:

– Det var jag och min dåvarande arbetskamrat, Christina Dahlgren, som kände att vi ville organisera oss i en lokal förening för oss tandsköterskor här i Växjö där vi arbetade. Så vi startade upp Kronobergs läns tandsköterskeförening, som låg vilande sedan ett par år, bara vi två.

Likt flera andra lokala föreningar kände de en viss tröghet i starten, men allt eftersom tiden gick växte deras grupp och de kände hur de tillsammans fick en fin sammanhållning och hur de, trots att de arbetade på olika mottagningar och kliniker, ingick i en och samma starka gemenskap.

– Många föreningar har blivit vilande de senaste 10 åren, men vi ville göra tvärtom. För oss och våra medlemmar var det tydligt hur viktigt det är att hålla ihop och ingå i ett sammanhang, säger Lena Jonsson.

– Om man, likt jag, jobbar på en privat mottagning är det inte säkert att man har många kolleger att prata med. Då kan det vara en trygghet att ingå i ett förbund/förening där man kan träffas och prata om jobbet med någon som gör samma sak och stöter på liknande problem. Lika viktigt är det också att tandsköterskor från privata och landstingets olika mottagningar möts.

Lena Jonsson menar att det inte behöver vara så komplicerat att driva en lokal förening och att arbetet är roligt och något man gör tillsammans. Hon understryker att det är viktigare än man kanske tror att faktiskt träffas och känna gemenskapen kolleger emellan och att det tydliga sammanhanget och uppdateringen som sker under mötena gör att jobbet känns roligare och mer meningsfullt.

– Idag är det många föreningar som kämpar med att ragga nya medlemmar och finner det väldigt svårt att få fler att ansluta sig. Ingen vill lova bort sin tid eller ta på sig mer ansvar, vilket är synd.

Lena Jonsson tycker att engagemanget och arbetet med förbundet/föreningen bara har blivit roligare i takt med att det utvecklats och växt:

– Jag lever för mitt yrke, det är mitt kall. För mig är det självklart att vi ska hålla ihop och det är inte svårt att få till två träffar per år. Vi söker sponsorer ibland för att hålla nere kostnaden och de företag som kommer på våra möten och visar sina produkter har ofta med sig goodiebags till alla.

Att hitta på något nytt och spännande till varje träff har blivit som en utmaning för föreningen. Förutom ämnet tandvård, har de haft alltifrån yoga och blombinderi till museibesök och chokladprovning på schemat och de vill att varje möte ska innehålla något minnesvärt som det pratas om efteråt, man får ju anstränga sig lite och tänka till tycker Lena Jonsson.

– Många av våra medlemmar kommer till våra möten, just för att de har så kul, och ingen vill missa roligheter.

Josefine Bjelkholm

 

Lena Jonsson

Ålder: 56 år
Bor: Stadsdelen Hovshaga i Växjö
Familj: Sambo och två döttrar (30 och 22 år)
Gör: Arbetar sedan nästan 20 år som tandsköterska på Tandläkare Per-Olof Janssons privata mottagning mitt i Växjö. Är också sedan 23 år ordförande för den lokala tandsköterskeföreningen i Kronobergs län.
Fritidsintressen: Träning, promenader med dotterns hund, bakning och umgås med vänner över en tre-rätters middag.
Därför älskar jag mitt yrke: Det är ett omväxlande och roligt yrke som har utvecklats otroligt mycket de senaste åren och den sociala kontakten med patienter.
Viktigast för att få en lokal förening att fungera: Sammanhållningen i styrelsen/arbetsgruppen. Engagemanget från våra medlemmar.
Därför ska du vara medlem i STF: Vi ska vara stolta över att vi har ett yrkesförbund som för vår talan i yrkesfrågor och se till att vi ska ha en bra utbildning. Tillsammans är vi starka!

 
 
 

Dela artikeln