Hoppa till innehåll

Podden gav Nicole blodad tand

  • 5 min läsning
Nicole Winitsky porträtterad i sin studio där hon spelar in sin podcast den 7 december i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Tandläkaren Nicole Winitsky . saknade en podcast om tandvård. Så hon startade en egen. Tillsammans med en kollega driver hon sedan 1,5 år Sveriges enda odontologiska podd: Blodad tand. – Det finns ju en medicinsk podd som heter Ronden. Den har jag lyssnat jättemycket på. Där fick jag vara gäst och prata tandläkeri. Då fick jag blodad tand, säger Nicole och ler.

Med inspiration och kunskap från de läkare som gör Ronden gjorde Nicole slag i saken och drog igång podcasten Blodad tand. Hon fick också med sig nyblivna kollegan på Eastmaninstitutet i Stockholm, Melvin Sohrabi.

– Jag frågade och han nappade. Han är en rolig och sprudlande typ. Dessutom är han utbildad i Malmö och har jobbat där, vilket gör att vi har olika bakgrund och infallsvinklar. Jag tror att det gör programmen mer dynamiska.

Nicole själv är uppvuxen och utbildad i Stockholm. Det är också här hon specialiserat sig på protetik, en inriktning hon också forskar inom. Men mer om det senare.

Tanken med Blodad tand var att lyfta fram odontologisk kunskap och sprida den på ett enkelt och tillgängligt sätt.

– Det finns så duktiga kliniker och forskare i alla hörn av Sverige som ger kurser. Men för många i branschen är det svårt att få tid och pengar att gå kurs. Därför är vår tanke att dessa duktiga kolleger kommer till oss och pratar om det de kan.

Hittills har podden sänts i 14 avsnitt som behandlat allt från käkkirurgi och oral cancer till ledarskap och 3D-printing. Målgruppen för Blodad tand är tandläkare, tandsköterskor, tandtekniker, tandhygienister och övriga som är specialintresserade av odontologi. Podden har haft över 3 000 lyssnare på vissa avsnitt. Gästerna har så här långt främst varit tandläkare, men det är inget uttalat mål. Alla som är särskilt insatta i ett område eller en teknik och vill berätta om det är tänkbara gäster. Nicole passar på att göra en efterlysning:

– Vi vill jättegärna ha en tandsköterska som gäst. Har du ett specialområde som du brinner för och som du tror att andra kan ha nytta av få lära sig så vill vi gärna att du mejlar oss.

Nicole har arbetat som tandläkare sedan 1998. Valet av tandläkarbanan var inte genomtänkt i någon djupare mening. I gymnasiet hade Nicole en pojkvän som just börjat på Tandläkarhögskolan. Hon tyckte att det han läste verkade intressant och gick sedan samma väg.

– Och nu när jag ser tillbaka känner jag mig så nöjd med det valet. Jag har haft möjlighet att verkligen utvecklas inom yrket och till och med snäva in min kunskap mot forskning.

Efter att ha jobbat i England och på privat klinik i Stockholm sökte Nicole en specialisttjänst på Eastmaninstitutet i Stockholm. Där arbetar hon med juvenil protetik, det vill säga hjälper barn och unga med tandersättningar. De kan ha råkat ut för en olycka och slagit ut tänder, de kan sakna tandanlag eller ha en missbildning av tänderna som gör att dessa behöver formas om.

– Det är ett fantastiskt jobb. Det känns att man gör skillnad. Ta till exempel en pojke med bruna skrovliga tänder som knappt har vågat le för att han känner sig ofräsch och ful, och att för det ilar. En sådan patient kan få samtliga tänder kronförsedda. Ofta blir den direkta responsen efter behandlingen att familjen aldrig har sett honom skratta så mycket förut. Vi räddar kanske inte liv, men vi ger livskvalitet.

Nicole förklarar att en särskild utmaning med juvenil protetik är att göra saker i exakt rätt tid och att göra precis lagom mycket. Kronterapi eller omformning med komposit bör komma på plats så tidigt som möjligt om patienten är besvärad av sin tandstatus, men munnen bör även ha vuxit färdigt så långt det går.

– Och behandlingen ska ju hålla i 60–70 år. Då måste den vara tiptop.

Hon blev färdig specialist 2012, och 2015 blev det möjligt för Nicole som anställd i Folktandvården att börja forska på halvtid.

– Egentligen hade jag inte siktat på att forska, men eftersom detta var ett jätteintressant forskningsprojekt och det är sådan brist på klinisk forskning kände jag att det var ett riktigt ”smashläge”.

Forskningen som Nicole pratar om rör implantat i framtandsregionen på unga patienter. De har fått sina implantat i 20-årsåldern och har nu följts upp efter i genomsnitt 17 år för att se vad som händer med implantaten. Den studie som Nicoles forskning är en del av startade 1996–97.

– Det är ett unikt projekt. Av alla miljoner entandsimplantat som gjorts i världen finns det tioårsstudier på färre än 400.

Nu hoppas hon snart kunna publicera sin första vetenskapliga artikel. Men först är det dags för ett nytt avsnitt av Blodad tand, som hon och Melvin gör helt på sin fritid. De väljer ämnen till stor del utifrån sina egna intressen och vad de tror kan intressera andra i branschen.

– Vi vill och hoppas att det vi pratar om ska vara intressant även för tandsköterskor, även om vi vet att både vi och våra gäster lätt blir insnöade. Vi vill gärna ha feedback och är öppna för idéer. Vår förhoppning är att Blodad tand ska väcka frågan ”Vad kan vi göra bättre?”. Att podden ska gynna hela tandvården.

 

Blodad tand

Podcast om odontologi startad av tandläkarna Nicole Winitsky och Melvin Sohrabi sommaren 2016. Har hittills sänts i 14 avsnitt om cirka en timme var.
Finns på www.blodadtandpodcast.se, i sociala medier och i de flesta podcastappar.

 

Nicole Winitsky

Gör: Övertandläkare, forskare, föreläsare och podcastmakare
Ålder: 45 år.
Bor: Lidingö.
Familj: Man och tre barn som är 19, 12 och 11 år.
Fritid: ”Tandläkeriet är mitt intresse, jag gör podden, läser mejl och tandläkarsajter. Och så blir det mycket hämta och lämna barnen på träningar. Själv försöker jag vara ute och springa ibland. Kopplar av genom att sitta i soffan och kolla på en bra tv-serie. Favoriten heter Shameless.”
Tuffaste kritikern: Podden spelas in på Nicoles makes kontor. Han jobbar i eventbranschen. Han gillar Blodad tand men orkar bara lyssna de första fem minuterna av varje avsnitt, för sedan förstår han ingenting.
Kontaktperson: Nicole Winitsky, nicole@winitsky.net, 0709-158258 

Linda Swartz

 

 

Dela artikeln