Stämningen var på topp redan första kursdagen – trots ett stentufft schema! – Det är en krävande, men gedigen utbildning, säger Maud Hultin, en av initiativtagarna till den nya utbildningen Oral Protetik för tandsköterskor.
27–29 september inleddes den nya ettåriga utbildningen Oral Protetik för tandsköterskor på GHP Sophiahemmet i Stockholm. Kursen görs i Tandläkarförbundets regi, i samarbete med Svenska Tandsköterskeförbundet.
Intresset var stort: 21 tandsköterskor togs in, därmed nåddes maxgränsen. Ytterligare ett dussintal hade sökt, men hamnade som reserver.
– Vi ville framförallt ha in tandsköterskor med erfarenhet, som jobbat några år. Många av deltagarna kan redan mycket, det märkte vi under kursstarten, berättar Maud Hultin, kursansvarig och specialisttandläkare i Oral Protetik.
– De var mycket aktiva och intresserade, det var en väldigt god stämning.
Utbildningen är inte gratis. Kursavgiften har betalats av arbetsgivarna – förutom i ett fall, där tandsköterskan har betalat kursen själv!
– Tandsköterskorna går givetvis utbildningen för sin egen skull. För att stärka sin kompetens och få bevis på den. Det blir förhoppningsvis samtidigt en merit inför framtida löneförhandlingar, menar Maud.
Hon ser utbildningen som ett sätt att öka tandsköterskans få karriärvägar.
– Idag kan en tandsköterska bli ortodontiassistent, operationstandsköterska, övertandsköterska eller klinikchef. Det har inte funnits mycket inom protetik, men med en specialistexamen öppnas en sådan karriärväg.
Utbildningen är uppdelad i fyra block då deltagarna samlas fysiskt för studier under tre dagar, torsdag till lördag.
Den första samlingen på GHP Sophiahemmet blev en verklig rivstart. En rad ämnen fokuserades: rollen som specialisttandsköterska, undersökning och utredning, tandteknik, informationsteknik, implantatkirurgi, röntgenteori och protetik i det åldrande bettet.
– Det är ett tufft schema och deltagarna var så trötta efteråt. Men så är det också en omfattande utbildning, säger Maud Hultin.
Nästa samling sker i januari på Specialisttandvården i Uppsala, den tredje i april på Folktandvården Eastman i Stockholm och den avslutande i augusti 2019, åter på Sophiahemmet.
Däremellan arbetar tandsköterskorna vidare på sina hemmakliniker och bedriver parallellt egna projektarbeten, som redovisas under kursens gång.
Examen sker 31 augusti. Då avslutas kursen med ett skriftligt kunskapsprov. De som klarar sig igenom nålsögat får ett diplom och en nål som bevis på sin nya behörighet som specialisttandsköterska.