Hoppa till innehåll

Ny AI-robot utför tandläkarens arbete

  • 1 min läsning
Bild: Perceptive

Det amerikanska medicinteknikföretaget . Perceptive som verkar inom AI-driven automatiserad tandteknik, har presenterat världens första helautomatiska tandingrepp på en människa genom ett avancerat robottandvårdssystem. Integration av avancerad bildbehandling, artificiell intelligens och robotik kommer att sätta en ny standard för vård inom tandvården, menar företaget.

Perceptive dentala robotiksystemet integrerar AI-driven 3D-bildprogramvara med en robotarm som är designad för att utföra tandingrepp. Det proprietära systemet syftar till att slutföra uppgifter som kronplaceringar på bara 15 minuter, en stor minskning från den nuvarande metoden som kräver två klinikbesök på minst en timme vardera.

– Detta medicinska genombrott förbättrar precisionen och effektiviteten av tandingrepp och demokratiserar tillgången till bättre tandvård, för förbättrad patientupplevelse och kliniska resultat, säger Dr Chris Ciriello, VD och grundare av Perceptive.

AI-robotsystemet använder 3D-volymetrisk data för diagnostik och behandlingsplanering, vilket möjliggör tidiga och mycket exakta diagnoser. Proceduren börjar med en optisk koherensteknologi (OCT) skanning av patientens tänder och mun med en handhållen intraoral skanner som tar 3D-bilder under tandköttskanten, genom vätskor och under tandytan. 

Systemet använder sedan Perceptives AI-algoritmer för att analysera 3D-data och planera proceduren med hög precision. Detta gör det möjligt för tandläkare att diagnostisera och behandla fler patienter på kortare tid, vilket minskar behovet av manuellt arbete och minimerar risken för mänskliga fel, enligt företaget. 

Dela artikeln