Hoppa till innehåll

Det nya nationella erosionsindexet – hur fungerar det?

  • 2 min läsning
Under Yrkeskonferensen kommer Carl-Fredrik presentera hur det nationella indexet fungerar och hur det är tänkt att användas, men han kommer också att prata om tandsköterskans roll och teamsamarbetet på en klinik.

Ökningen av tanderosion . inom tandvården har lett till ett ökat behov av hur man ska registrera, diagnostisera och utreda problemet. Det nya nationella indexet för erosionsskador gör det möjligt för samtliga vårdgivare att gradera skadorna på samma sätt.

Den stora ökningen av erosion, framför allt bland unga patienter, beror främst på förändrade levnadsvanor och en ökad konsumtion av läsk och energidrycker. Carl-Fredrik Arnelund arbetar som chef för specialisttandvården i Örebro Län och leder en nationell arbetsgrupp, NAG dental erosion. Arbetsgruppen har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att ta fram indexet för att möjliggöra uppföljning på populationsnivå. Detta blir möjligt då all data läggs in i SKaPa, Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit.

– Tandskador har man registrerat länge, men i varje journalsystem har man tidigare haft olika sätt och varianter på vad man anser vara lindrig eller svår erosionsskada, vilket har försvårat uppföljning, menar Carl-Fredrik Arnelund. 

När data har samlats in blir nästa steg sedan att ta fram ett kliniskt kunskapsstöd för hur man ska ta hand om dessa patienter. 

Under Yrkeskonferensen kommer Carl-Fredrik presentera hur det nationella indexet fungerar och hur det är tänkt att användas, men han kommer också att prata om tandsköterskans roll och teamsamarbetet på en klinik. 

Kunskapsförmedling är något som ligger Carl-Fredrik varmt om hjärtat. Han håller kurser i praktisk protetik, både i tandläkarförbundets regi och på tandsköterskeutbildningen i Örebro. Boken ”Oral Protetik”, som Carl-Fredrik skrivit, används som studiematerial på tandsköterskeutbildningar. Dessutom är han den enda tandläkarexperten i gruppen NAG-ätstörningar inom psykiatrin, där man behandlar ätstörningar och även har fokus på tänderna eftersom de ofta tar stor skada i form av frätskador. Att tandvården samarbetar med psykiatrin är något Region Örebro blivit kända för och något som Carl-Fredrik är stolt över. 

–  Det känns väldigt värdefullt att vara en del av dessa patienters rehabilitering, både vad gäller deras allmänsjukdom, men också med fokus på en god tandhälsa. 

Föreläsning: Det nya nationella erosionsindexet – hur fungerar det?
Föreläsare: Carl-Fredrik Arnelund
Tid: 15:30 – 16:20, 6 februari

Dela artikeln