Hoppa till innehåll

Munnen – en del av kroppen

  • 2 min läsning
Över tid har tandvården, åtminstone delvis, integrerats mer med hälso- och sjukvården. Allt fler har insett att "munnen är en del av kroppen".

Ett besök hos tandläkaren . handlar inte längre bara om tänder. Vid en undersökning av munnen kan flera sjukdomar upptäckas i ett tidigt skede. Bland de sjukdomar som kan identifieras genom munundersökningar finns diabetes, hudsjukdomar, reumatiska sjukdomar, mag- och tarmsjukdomar, olika blodsjukdomar, vissa cancerformer, svampinfektioner och bristsjukdomar, för att nämna några.

Tandvården behandlar sällan dessa sjukdomar direkt, utan skickar vanligtvis remisser till sjukvården, särskilt om förändringen bedöms som allvarlig. Det som tidigare var ovanligt blir alltmer vanligt idag, och trenden fortsätter. Socialstyrelsen och andra aktörer visar dessutom ett tydligt intresse för denna ökade samverkan mellan tandvården och hälso- och sjukvården.

– Vårt samarbete med den övriga vården är kanske mer upparbetad än vad många känner till. Vi skickar eller får patienter på remiss dagligen, säger Pia Skott, FoUU-chef på Folktandvården Stockholm.

Vid besöket börjar tandläkaren ofta med att ställa frågor om patientens hälsotillstånd, då dessa kan ge viktig information inför undersökningen.

Över tid har tandvården, åtminstone delvis, integrerats mer med hälso- och sjukvården. Allt fler har insett att ”munnen är en del av kroppen”. För några decennier sedan var denna samverkan betydligt mindre utvecklad, men idag finns en tydlig förståelse för att tandvården kan upptäcka risker för allvarliga sjukdomar under undersökningen. En tidig diagnos kan i många fall vara avgörande för liv och hälsa.

– Det händer att vi ser tecken på allvarlig sjukdom som ännu inte uppmärksammats av sjukvården eftersom våra patienter i tandvården besöker oss regelbundet fast de inte upplever några besvär eller symptom. Inom tandvården arbetar vi alltid förebyggande och därför är det naturligt att vi bidrar till folkhälsan genom att tidigare upptäcka risk för ohälsa. Då skickar vi som sagt en remiss, säger Pia Skott.

Hon tillägger att tandvården troligen kommer att kunna upptäcka fler sjukdomstillstånd i framtiden och nämner diabetes som ett exempel. För närvarande pågår ett forskningsprojekt vid Folktandvården i Stockholm i samarbete med Akademiskt primärvårdscentrum, där man undersöker kopplingen mellan diabetes typ 2 och tandlossning. Projektet har visat att 30 % av de personer som identifierats med ökad risk för tandlossning också hade ett förstadium till, eller redan etablerad, diabetes typ 2.

– Obehandlad diabetes orsakar lidande och ökad sjuklighet för den enskilde och är dyrt för samhället. En tidig diagnos förbättrar läget betydligt, säger Pia Skott.

Källa: Folktandvården Stockholm

Dela artikeln