20 procent av den vuxna . befolkningen upplever någon form av oro inför tandläkarbehandlingar och fyra till fem procent har en fobisk rädsla. Hur uppstår tandvårdsrädsla, vilka olika typer av tandvårdsrädda finns det och vad finns det för sätt hjälpa de drabbade? Det ska Robert Schibbye prata om under Tandsköterskornas Yrkeskonferens i februari.
Robert Schibbye är utbildad psykolog vid Karolinska Institutet där han också forskar på tandvårdsrädsla och hur man kan behandla det. Han håller även kurser och utbildningar inom ämnet för tandläkare. Att tandvården kan lära sig att hantera patienter med tandvårdsrädsla är en viktig del för att kunna ge alla människor en god tandhälsa.
Robert förklarar att de två grupperna som finns av tandvårdsrädda, det vill säga de lite mer allmänt rädda och de med tandvårdsfobi (en stark tandvårdsrädsla som påverkar dem negativt i livet), har olika behov av hjälp för att övervinna sin rädsla. För den första gruppen handlar det om att få ett lugnt och anpassat omhändertagande så att de kan känna sig trygga och genom det klara en behandling bra. Här spelar tandsköterskan en viktig roll.
– Jag har aldrig sett en patient som skylt sin tandvårdsrädsla på en tandsköterska. Patienterna ser oftast tandsköterskan som en varm person som de kan känna sig avslappnade med. Det är viktigt att ge alla patienter ett bra första bemötande för att de inte ska utveckla rädsla för tandvården, menar Robert.
– Om man inte fångar de unga som är inne i systemet, kan de sluta helt att gå till tandläkaren när de inte längre får det kostnadsfritt. Därför är det viktigt att skapa en trygghet hos alla barn och ungdomar som besöker tandvården.
Den andra gruppen, de som är svårt drabbade med tandvårdsfobi, har oftast dåliga tidigare upplevelser av tandvård. För att bli riktigt tandvårdsrädd behövs det en väldigt negativ erfarenhet och ett mer KBT-inriktat sätt för att bli av med rädslan efter denna upplevelse. Under sin föreläsning kommer Robert att prata om just det – hur rädsla skapas och hur man kan bli av med den. Genom sin forskning har han tittat på standardiserade behandlingar för att motverka rädsla. Det går ut på att en patient på ett förberett sätt utsätter sig för tandvård, är i miljön, lär sig hantera och känna sig trygg i den. Han har hållit på med sitt forskningsprojekt på halvtid i sju år, och har ett flertal artiklar publicerade.
– Det görs inte så mycket forskning inom tandvårdsrädsla idag, men jag hoppas att vi genom vår forskning kan ta fram nya arbetssätt som är effektiva. Jag tror personligen att behandling av tandvårdsrädsla kan bli en viktig uppgift för tandsköterskor i framtiden.
Föreläsning: Rädsla för tandvård ger sämre tandhälsa. Hur kan man behandla det?
Föreläsare: Robert Schibbye, Karolinska Institutet
Tid: 7 februari, 09.05 – 09.55