Hoppa till innehåll

Arbetsskor för tandsköterskor – Vision tar frågan nationellt

  • 2 min läsning
Visions kongress, organisationens högsta beslutande organ, uppmanar lokala fackliga företrädare att förhandla om arbetsskor på sina respektive arbetsplatser.

Tandsköterskor bör få tillgång . till gratis arbetsskor, anser Rumi Uygul, som därför skrev en motion. Nu har Visions kongress beslutat att förbundet ska arbeta för detta på nationell nivå.

Under en arbetsdag står och går tandsköterskor mycket, vilket gör att bra arbetsskor är avgörande för att förebygga belastningsskador. Dessutom utsätts skorna för påfrestningar i behandlingsrummen, där de ofta blir nedsmutsade av blod och saliv.

Även om arbetsgivare vanligtvis tillhandahåller arbetskläder till tandsköterskor, är det sällan som skor ingår. Det vill Rumi Uygul, tandsköterska och ledamot i Visions avdelningsstyrelse i Region Jönköpings län, och Linda Karlsson, ledamot i Visions avdelningsstyrelse i Region Värmland, förändra. De skrev därför en motion till Visions kongress för att driva frågan om gratis arbetsskor.

Rumi Uygul och Linda Karlsson menar att detta inte bara handlar om arbetsmiljö och säkerhet, utan också om jämställdhet, eftersom skyddsskor ofta erbjuds i mansdominerade branscher.

Visions kongress, organisationens högsta beslutande organ, har nu beslutat att frågan ska drivas nationellt tillsammans med Visions tandsköterskenätverk. Kongressen uppmanar också lokala fackliga företrädare att förhandla om arbetsskor på sina respektive arbetsplatser.

– Vi är jättejätteglada att motionen om arbetsskor har röstats igenom denna gång. Det har ju varit motioner om arbetsskor på tidigare förbundsmöten, men då har det blivit avslag, säger Rumi Uygul.

Hon anser att arbetet med frågan om arbetsskor på lokal nivå kommer att bli mycket enklare nu när det finns ett nationellt beslut inom Vision.

I Region Jönköping har Visions avdelningsstyrelse under en längre tid arbetat för att medlemmarna i regionen ska få tillgång till gratis arbetsskor, och nu börjar insatserna ge resultat.

– Det görs en satsning i budgeten för 2025–2026. Där har det avsatts pengar till skobidrag för anställda i vårdnära yrken, säger Rumi Uygul.

Dela artikeln