Hoppa till innehåll

Hon vill få oss att leva livet fullt ut

  • 4 min läsning
I sina sociala medier, i sin podd och under sina föreläsningar pratar Ida mycket om att leva livet fullt ut och ha mod att göra det man vill. För att komma dit menar hon att det inte behöver betyda att man gör enorma förändringar en dag till en annan.

Att lyssna på Ida Kjos . kan leda till att du faktiskt förändrar ditt liv. Eller åtminstone får ett nytt perspektiv på det. Idas hyllade föreläsningar ger åhörare ståpäls och många känner ett stort mod till att leva sina liv som de vill leva dem. Om du har möjlighet, missa inte att lyssna på Ida Kjos under Yyrkeskonferensen!

Det är mycket på gång i Ida Kjos liv. Förutom att hon lever ett aktivt liv med man, två barn och jobb som poddare och föreläsare, släpper hon i höst sin bok och har premiär för en ny föreställning.

I sin podd som heter ”Kjos & Myran”, möter hon varje vecka sin bästa vän Andrea för vardagliga samtal om livet. Tidigare drev hon podden tillsammans med sin tvillingsyster Elin, där de öppenhjärtigt delade med sig av sina liv, i både med och motgångar. Man fick följa Elins kamp mot en obotlig lungcancer, ända fram tills att hon gick bort för ett och ett halvt år sedan. Ida valde då att fortsätta podden, först på egen hand, sedan tillsammans med Andrea. 

Boken som hon släpper i november heter ”Jag vill bara få leva”, var Elins idé och initiativ. Hon började skriva på den när hon var sjuk tillsammans med en medförfattare. Men då det samarbetet inte riktigt kändes rätt frågade hon om Ida, hennes tvillingsyster, ville skriva den istället. Tillsammans hann de göra ramen för innehållet, men när Elin blev sämre lade de projektet på is. Som en del i sin sorgeprocess och för att uppfylla Elins önskan har Ida nu skrivit klart boken, helt på egen hand. 

 –  Att skriva en bok själv har varit svårt. Men jag har fått så mycket koncentrerad tid att umgås med min syster. Jag känner att jag fått mycket hjälp av henne. För att kunna skriva och gå in i alla de jobbiga känslorna reste jag utomlands för att kunna fokusera på boken. 

Idas liv har förändrats mycket det senaste ett och ett halvt åren. Förutom att hon har förlorat sin älskade syster, har hon helt slutat att jobba som jurist och i stället fokuserar hon nu helt på föreläsningar, bok, podden och att få mer tid med familj och vänner. Sådant som verkligen betyder något i livet. 

– Under min föreläsning tar jag publiken genom en resa i självutveckling. Jag var tidigare alltid väldigt inriktad på att göra karriär. Började plugga direkt efter gymnasiet, hade en hög hastighet och status och pengar var viktigt för mig. Elin var alltid mycket mer luststyrd och gjorde det som var härligt. 

 – När hon blev sjuk hade jag nyligen fått mitt andra barn och det sammanföll med att jag också hade klättrat i karriären och kraven på mig ökade. Jag kände plötsligt ett motstånd mot det liv jag levde och började tänka på vad jag egentligen tyckte om att göra. 

– Att föreläsa var en del av det. Redan när jag var liten ville jag bli föreläsare. Kanske lite udda yrke, men så var det faktiskt, säger Ida. 

Trots att tvillingssystrarna uppenbarligen hade olika fokus på hur de ville leva sina liv, hade de alltid simningen som förenade dem. Både Elin och Ida var elitsimmare på nationell nivå, något som Ida menar skapar en målmedvetenhet och luttrar en. Simning är en tuff sport som kräver mycket pannben.

I sina sociala medier, i sin podd och under sina föreläsningar pratar Ida mycket om att leva livet fullt ut och ha mod att göra det man vill. För att komma dit menar hon att det inte behöver betyda att man gör enorma förändringar en dag till en annan. 

–  Många tror att förändring måste vara fundamentalt. Alla har börjat någonstans. Vad som är läskigt för mig kanske inte är det för någon annan. Jag kan tycka att det är otäckt att köra in i biltvätten, men att stå och prata inför publik är inte svårt för mig. 

– Grunden i självförtroende är att göra. Man kan inte läsa sig till mod eller nya färdigheter. Man måste rent praktiskt göra det. En viktig del är också att alla ska förstå att de kan göra förändringar och inte tänka att ”jag är inte sån”. 

En viktig del och något som hon fortfarande kämpar med, är att det är ok att ha en dålig dag och att dagen kan vara bra trots att hon inte uträttat något speciellt.  Självkärlek handlar om att acceptera sig själv och sina känslor, även en sämre dag och ändå ge beröm till mig själv.

 – Mitt absolut bästa knep är annars att sätta på hög musik, dansa och sjunga.

Ida ser fram emot att få avsluta Yrkeskonferensen med en riktig energiboost, det är inte omöjligt att det blir just hög musik och dans. Hennes förhoppning är åhörarna ska känna en större kärlek och tillit till livet och modet inom sig.

Föreläsning: Mod att förändra
Föreläsare: Ida Kjos
Tid: 14:10 – 15:00, 7 februari

Dela artikeln