Representanter för tandsköterskor . i de nordiska länderna träffades i Göteborg i september för att följa upp och utveckla projektet Nord Plus Horisontal. Samarbetet syftar till att undersöka utvecklingstrender och avgöra hur tandsköterskeutbildningen i Norden bör anpassas för att förbereda tandsköterskor inför framtidens utmaningar.
Genom att främja kommunikation och samarbete samt fokusera på digitalisering inom odontologi, samhälle och hälsa, tillsammans med odontologisk kunskap, strävar man efter att förbättra utbildningarna i de nordiska länderna.
För att tandsköterskor ska kunna utföra sina uppgifter kompetent krävs nya färdigheter. Yrkesgruppen kommer att spela en viktig roll när framtidens tandvårdsbehov planeras, både nya och befintliga kompetenser kommer att vara efterfrågade i större omfattning än tidigare. Kompetensmålen för tandsköterskor delas in olika nivåer av självständighet, enligt gällande nationell utbildningsplan.
Idag skiljer det sig mellan de nordiska länderna hur yrkesrollen som tandsköterska ackrediteras eller kan certifieras. I Norge är till exempel en tandsköterska ackrediterad då man bedömt att yrkesrollen har en gedigen kunskap om vårdhygien. I Sverige har Svenska Tandsköterskeförbundet de senaste tio åren arbetat för att göra tandsköterska till en yrkeskyddad titel, vilket skulle standardisera och höja kompetensnivån och säkerställa patientsäkerheten.
Det senaste året har stora steg tagits mot en skyddad titel och utreds nu på Socialstyrelsen som väntas komma med besked under våren 2025.