Hoppa till innehåll

Förstärkt skydd för äldre föreslås

  • 2 min läsning
”Även om mun- och tandhälsan i Sverige generellt är god, är den som sämst bland äldre som kanske inte har råd att gå till tandläkaren. Det är inte värdigt Sverige”, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

Socialminister Jakob Forssmed . mottog i slutet av oktober slutbetänkandet i tandvårdsutredningen. Det innehåller bland annat förslag om ett förstärkt statligt högkostnadsskydd där patienter som inkluderas i högkostnadsskyddet ska betala tio procent av referenspriset för behandlingsåtgärden.

Den nya tandvårdsreformen föreslås för att minska kostnaderna för tandvård och på sikt fokusera på patienters munhälsa snarare än ålder. Utredningen, ledd av Martin Färnsten, föreslår ett starkare skydd mot höga tandvårdskostnader genom ett förstärkt bidrag, kallat ”tiotandvård”. Detta bidrag ska omfatta behandling av sjukdom och smärta samt reparativ och rehabiliterande vård, där patienten betalar 10 procent av referenspriset eller vårdgivarens pris om detta är lägre.

Det nuvarande högkostnadsskyddet föreslås kvarstå för behandlingar som inte täcks av tiotandvård, vilket innebär att undersökningar och förebyggande insatser undantas. För att ändå främja regelbundna förebyggande besök föreslås att stödet för dessa justeras för att vara ”ändamålsenliga, kostnadseffektiva och tillräckliga för att även fortsättningsvis stimulera till regelbundna och förebyggande tandvårdsbesök”.

Som en del av reformen föreslås att giltighetstiden för det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) förlängs till tre år, och att det särskilda tandvårdsbidraget (STB) höjs från högst 600 kronor till 1 000 kronor per halvår, med en förlängd giltighetstid till ett år. Detta är tänkt att särskilt stödja äldre med ökat behov av förebyggande tandvård, förutsatt att de uppfyller vissa kriterier för sjukdom eller funktionsnedsättning som ökar risken för försämrad tandhälsa.

För att säkerställa att tandvårdskapaciteten räcker i hela landet föreslås även högre ersättning för patienter utanför storstadskommuner. Utredningen rekommenderar en gradvis utökning av tiotandvården i takt med att vårdens kapacitet tillåter, med målsättningen att reformen ska träda i kraft den 1 juli 2026. I ett första steg föreslås att personer över 67 år omfattas av det nya systemet.

– Även om mun- och tandhälsan i Sverige generellt är god, är den som sämst bland äldre som kanske inte har råd att gå till tandläkaren. Det är inte värdigt Sverige. Den här regeringen har för avsikt att genomföra den största tandvårdsreformen på över 20 år och utredningen är ett viktigt steg i detta, säger socialminister Jakob Forssmed.  

Utredningen har genomförts i enlighet med Tidöavtalet, som är en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

Här kan du läsa slutbetänkandet »

Dela artikeln