Hoppa till innehåll

FTV Västerbotten satsar stort på förebyggande tandvård

  • 3 min läsning
Anna-Maria Stenlund, områdeschef för tandvården i Region Västerbotten, leder en organisation som har utveckling och omställning i fokus.

I april startar . folktandvården i Region Västerbotten en ny hälsoodontologisk avdelning på tre orter i Västerbotten. Målet med den länsövergripande verksamheten är att förebygga tandlossning och karies och stärka munhälsan för invånare i alla åldrar.

– Vi har länge velat prioritera och utveckla vårt förebyggande arbete och nu gör vi en genomgripande satsning. För tio till femton år sedan gjorde vi förändringar utifrån det ekonomiska läget och den då mycket goda munhälsan vilket har lett till att vi behöver satsa ordentligt igen, säger områdeschef Anna-Maria Stenlund. 

Den nya enheten ska samla nödvändiga och vissa för folktandvården nya kompetenser för att ta sig an den nya satsningen. De ska arbeta länsövergripande i samverkan med alla tandvårdsenheter, kommuner, socialtjänst, skolor, primärvård, folkhälsoenheten i regionen och andra aktörer som kan bli aktuella. Kvalitetssäkring, hantera epidemiologiska data och att samverka med olika nätverk och projekt kommer att ingå i arbetsuppgifterna. 

Forskning och utveckling

Den hälsoontologiska enheten ska utveckla och sprida nya och befintliga insatser och även bidra till och stimulera forskning inom området.

Behoven är stort då förändringar i demografi och tandhälsa skapat nya förutsättningar med bland annat fler äldre som i större utsträckning har kvar sina egna tänder. Då det inte finns tillräckligt med resurser för att kalla in alla till regelbundna undersökningar måste folktandvården hitta andra vägar för att stärka munhälsan.

– Med den nya avdelningen kan vi jobba mer strukturerad och effektivt med dagens och morrondagens behov. Vi måste hitta lösningar så att våra resurser matchar invånarnas behov och jobba på ett kostnadseffektivt sätt, säger Anna-Maria Stenlund.

De satsningar som nu växer fram ska ta tillvara de erfarenheter och det arbete som idag görs inom området. Ett exempel är Salut-satsningen där folktandvården tillsammans med övrig hälso- och sjukvård i länet följer barnen från att de ligger i magen till de blir myndiga. 

Nå fler invånare

– Tanken är att det förebyggande arbetet ska växa betydligt och bli mer jämlikt fördelad över länet, säger Anna-Maria Stenlund.

Ett annat område där samarbetet fortsätter att expandera är konceptet Hälsa tillsammans där man tillsammans med skolorna pratar om munhälsa och erbjuder fluor till barnen i årskurserna 4–9. 

– Vi kommer inte kunna ge allt till alla men vi kan satsa på områden där behoven är stora och vi verkligen gör skillnad. Med vårt arbete bygger vi också folkhälsa i ett vidare perspektiv eftersom riskfaktorerna för munnens hälsa är samma som för exempelvis diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och vissa cancerformer, säger Anna-Maria Stenlund.

Det är en stor uppgift och hon tror på framgång eftersom det förebyggande arbetet är en hjärtefråga i folktandvården. Det är även en grundpelare till det omfattande förändringsarbete som nu pågår inom folktandvården.

Dela artikeln