Sveriges Radio P4 Norrbotten
Lyssna på klippen via Sveriges Radio här OBS! Gå till 7.40 för att lyssna på vårt medverkande!
: https://www.sverigesradio.se/avsnitt/2559877#6247
P4 SR Intervju
Här kommer en länk till pressmeddelandet: https://via.tt.se/pressmeddelande/3850923/unga-erbjuds-betald-praktik-inom-folktandvarden?publisherId=3235708&lang=sv
Hur ska man locka fler att bli tandsköterska?
Det behövs åtgärder för att vända trenden att tandsköterskor inte flyr yrket.
Det finns en pågående utredning som vi inväntar ett godkännande för: Yrkesskydda titeln Tandsköterska: inte minst för ökad patientsäkerhet. Det gör yrket mer attraktivt, ger ökad kunskap och trivsel i arbetsmiljön och bättre möjlighet att utvecklas inom yrket.
OCH Fackens fråga, inte vår, men de hör samman: I förlängningen förbättrar det förhandlingsläget kring lönen efter prestation och erfarenhet.
Nyutbildade vill ta mer ansvar direkt efter sin utbildning för att skaffa sig erfarenhet men det beror ofta på klinik-ansvariga om de arbetar i delegerat i team.
Det gör också att de flyr arbetet: de vill utvecklas i yrket: endast assistering och administration blir enformigt för dem. En utvecklingsplan med utrymme för kurser vid behov och att få chans att vidareutbilda sig inom yrket får tandsköterskor att stanna kvar.
Var är bristen på tandsköterskor störst idag? Hur ser det ut i landet?
Statistikmyndigheten har i uppdrag av MYH att inhämta statistik för kommande behov från arbetsgivare som lämnar in sina prognoser, privat som regioner, därefter beviljas yrkeshögskoleutbildningar. Om dessa prognoser är korrekta efter behov och budget får vi ett jämnt flöde av nyutbildade tandsköterskor med examen från en behörig utbildning.
Där det är brist på tandläkare styr bristen på tandsköterskor i Sverige. De som utbildas i Norrbotten måste byta yrke då de inte får arbete där och flytta till andra regioner. Det är svårt att få tandläkare till bl.a Norrbotten. Många klinker är stängda vissa orter har en gång i månaden en tdl från annan ort som kommer till dem. (Blekinge har också brist på Tandläkare)
Yrkesflykt sker också i de regioner där det är dålig löneutveckling från yrket till ett annat som har en bättre lön och mindre stressig miljö. Detta för att många inte kan leva på sin tandsköterskelön, speciellt inte som ensamstående förälder har vi fått veta. Det handlar alltså inte om brist utan flykt.
Vad tycker du om Region Norrbottens satsning på ett nytt lärlingsprogram för att locka fler att jobba inom tandvården? Se länken ovan vad det handlar om.
Vi välkomnar att mer synliggöra tandvården som en intressant arbetsplats i hela Sverige men önskar att det fokuseras mer på att starta fler av väl etablerade utbildningar där de behövs för att täcka behoven och lotsa intresserade direkt till respektive grundutbildning. Snabbare färdigutbildade.
Med detta lärlingsprogram kommer ytterligare en modell för arbetsgivare att bevaka, följa upp och jämföra med utbildad tandvårdspersonal. Varför skapa merarbete? Svenska Tandsköterskeförbundet bedömer att det är bättre att starta fler utbildningar och med jämnare flöde för att täcka upp pensionsavgångar och skapa trygg miljö med medarbetare som är jämställda.
Yrkesförbundet välkomnar kreativa diskussioner med alla som har förslag på lösningar, önskvärt INNAN de är definitiva, kan vara värdefullt för alla parter. Vi har lång erfarenhet av tandsköterskefrågor gällande alla Sveriges tandsköterskor, oavsett arbetsgivare eller specialiseringsområde.
Vad finns det för andra lösningar?
Det finns idag en Nationell Utbildningsplan som revideras vid behov av nya arbetsmoment till läroplanen och skapar en god grund för alla utbildade som alla behöriga utbildningsanordnare följer under bevakning av MYH. Vi bedömer att det är bättre att starta fler av dessa och med jämnare flöde för att täcka upp det ökade behovet av tandvårdspersonal och skapa trygg miljö med medarbetare som är likställda varandra.
Hur kommer det sig att du ville bli tandsköterska?
Jag var på PRAO under i högstadie-tiden hos FTV Trelleborg och fann det trivsamt, varierat och med väldigt roliga och varierande arbetsmoment som ofta kan utvecklas efter eget intresse: mer eller mindre av administration/ kliniskt arbete. Det är i den åldern vi rekommenderar; att redan innan val av fortsatta studier få komma ut och prova olika yrken i åldern15/16 år.
Idag har en tandsköterska ofta egna patienter och deltar till stor del i behandlingen som frigör tandläkaren och teamet att behandla fler patienter.
Svenska Tandsköterskeförbundet får höra att tandsköterskor trivs med sitt omväxlande jobb och med att möta människor med olika bakgrund och problem. Förutom att konstant vara steget före under behandlingen har de korrekt och trygg kunskap om vårdhygien och är ofta första kontakten vid besöken och kan avleda deras rädslor och hantera all administration som ökar med all ny teknik och krav på rapportering.
______________________________________________________________________
