Hur du andas . betyder mycket mer än du tror. Din sömn påverkas. Och din hälsa, även din tandhälsa. – Mitt liv förändrades helt när jag blev medveten om sambanden, säger Anders Olsson, grundare av Medveten Andning.
Anders Olsson var under många år företagare i IT-branschen. Utåt sett framgångsrik, men han började känna sig tom inombords, utarbetad och dränerad på energi.
– Då råkade jag läsa en bok om astma. Att man kunde bli av med den genom att förbättra sin andning. Det blev en väckarklocka för mig, berättar han.
– Jag upptäckte hur dåliga andningsbanor jag hade och hur kopplat det var till bland annat olika stressymptom, ilska, rädsla och oro.
Han sålde sitt företag och började fullt ut forska i ämnet och experimentera med olika andningsmetoder, avslappningstekniker, mental träning, m m.
– Jag utvecklade ett koncept som förändrat mitt liv på alla plan, säger han.
Han kallar det Medveten Andning, och började föreläsa kring det 2010. Då var intresset ljumt. Sedan dess har det ökat lavinartat.
Nu i höst har han varit inbjuden till Arizona State University i USA, där han föreläst på flera olika kurser.
Dessutom deltog han en studie på Stanford-universitetet i Kalifornien. Syftet med studien var att se om andningen kunde påverka hälsan. Deltagarnas näsor tejpades igen så de bara kunde andas genom munnen, i tio dygn.
– Jag började snart må ganska dåligt och utvecklade ett starkt sockersug. Jag åt glass och choklad varje dag, även pizza och öl. Jag kände att jag behövde det och tänkte inte på konsekvenserna, berättar Anders.
Under sömnen spelades deltagarna in med ljud och video. Det visade sig att Anders snarkade i snitt tre timmar per natt.
Efter tio dygn ”vändes” experimentet: nästejpen togs bort, istället tejpades munnen igen på natten.
– Då snarkade jag nästan inte alls. Förändringen skedde omgående, från den ena natten till nästa. Samtidigt började jag må mycket bättre.
Anders Olsson ser fram mot att dela med sig av sina erfarenheter på STF:s Yrkeskonferens. Han riktar delvis in sig på tand- och munhälsa och tänker bland annat visa en kortare video på en tunga i arbete.
– Då ser man vilken stor och kraftfull muskel tungan är. Och hur aktiv den är när vi pratar.
Enligt Anders tjänstgör tungan som en tandställning, i både positiv och negativ bemärkelse.
– I positiv om tänderna i överkäken formar sig runt tungan. I negativ, om man till exempel har en förändrad sväljreflex, som en napp kan ge upphov till.
Han konstaterar att vi sväljer ett par tusen gånger om dagen.
– Normalt ska tungan då gå uppåt mot gommen och stimulera dess utveckling på bredden och framåt. Men om sväljreflexen förändras kan tungan gå i olika riktningar och ha en negativ påverkan på gommen, underkäken och tändernas utveckling.
– Fler och fler tandläkare har börjat förstå problematiken: att tandregleringar och tandutdragningar främst är symptombehandling som inte åtgärdar grundproblemet.